Optrekkend vocht

Oorzaken optrekkend vocht

Veel huishoudens in Nederland hebben last van vochtproblemen veroorzaakt door optrekkend vocht. Optrekkend vocht is onder andere regenwater en grondwater dat in de fundering en het metselwerk trekt en veelal pas zeer laat zichtbaar. Het kan vele jaren duren voordat het probleem met optrekkend vocht ook daadwerkelijk zichtbaar wordt.

In veel gevallen betaalt de verzekering de kosten! Vraag hieronder gratis en vrijblijvend een offerte aan voor de verzekering.

Badkamer / Douche ventileren

Gevolgen van optrekkend vocht
Een probleem met optrekkend vocht kan grote gevolgen hebben voor houtwerk in uw woning en zorgt veelal voor aantasting van uw bouwmaterialen. Optrekkend vocht is te herkennen aan een muffe geur en komt vaak tot uiting in vochtplekken op de muur of het loslaten van behang of stucwerk. Een van de bekendste vormen waarop een vochtprobleem tot uiting komt is schimmelvorming. Het kan ook tot uiting komen door verwering of beschadiging van het metselwerk. Houten vloeren / parketvloeren kunnen kromtrekken of bol gaan staan. Ook is betonrot een veel voorkomend probleem van optrekkend vocht.

optrekkend vocht

optrekkend vocht

Oplossen optrekkend vocht
Het is raadzaam om bij problemen met optrekkend vocht een specialist in de arm te nemen omdat het probleem van optrekkend vocht is door de doe-het-zelver moeilijk op te lossen, een bedrijf met de juiste gereedschappen en de juiste kennis kan het vaak eenvoudig verhelpen.
Er zijn tal van oorzaken mogelijk voor optrekkend vocht. Een van de meeste voorkomende problemen is geen vochtwerende isolatie of kapotte / verouderde vochtwerende isolatie. Daarnaast komt het vaak voor dat de muren in direct contact staan met vocht, grondwater of lekwater of dat er onderaan het metselwerk een dichte laag ontbreekt, deze dichte lagen houden het vocht buiten. Omdat optrekkend vocht pas vele jaren later tot uiting komt is het raadzaam om direct actie te ondernemen zodat verdere rotting of beschadiging kan worden tegengegaan. Verder kan het zijn dat er verkeerde stenen zijn gebruikt in de fundering of dat er poreuze bouwmaterialen zijn gebruikt binnen de fundering of in de wanden van het object die het water of vocht doorlaten. Daarnaast kan er sprake zijn geweest van verkeerd toepaste metselspecie, of te dik aangebrachte specie die in de spouw is opgehoopt waardoor er geen circulatie plaatsvindt. Ook grondwater met een zoutgehalte kan problemen met doortrekkend vocht veroorzaken.